Zo kies je de juiste adviseur of interim-manager

Ieder die leiding geeft aan een organisatie loopt er vroeg of laat tegen aan: de noodzaak voor een adviseur of interim-manager. Omdat een van je bedrijfsonderdelen niet goed draait of omdat je om strategische redenen met zo’n bedrijfsonderdeel een heel andere kant op wilt. In deze blog drie adviezen hoe je dan de juiste man of vrouw binnenhaalt.

Het loopt niet zoals je wilt

Je vindt al langer dat die afdeling of dat bedrijfsonderdeel niet optimaal functioneert en je krijgt het lek niet boven. KPI’s worden niet gehaald, de time-to-market is te lang, activiteiten dubbelen met andere bedrijfsonderdelen etc. Je krijgt signalen van medewerkers dat ze niet blij zijn en met enige regelmaat moet je zelf escalaties met klanten afhandelen.

Je gevoel zegt het al langer: het kan en moet anders en beter. Tijd dus om de knoop door te hakken en externe hulp in te schakelen.

Haal een adviseur of interim-manager van buiten

Iemand van buiten dus, met andere kennis en ervaring en zonder interne belangen. Iemand die letterlijk met andere ogen naar jouw afdeling of bedrijfsonderdeel kijkt. Zo’n frisse blik krijg je intern niet georganiseerd.

Als je je manager nog een kans wilt geven, haal je een adviseur binnen die een scherpe probleemanalyse maakt met bijbehorend advies. Als je twijfelt over je manager, contracteer je een ervaren interim-manager. Die maakt diezelfde probleemanalyse en kan zo nodig ook de uitvoering voor je oppakken.

Ik geloof in die combi, de interim-manager en adviseur in één persoon. Adviezen worden er namelijk een stuk beter van als je aan den lijve ondervindt hoe die adviezen in de praktijk werken (natuurlijk heeft die aanpak ook z’n beperkingen).

Drie adviezen als je een adviseur of interim-manager inschakelt

Hoe kies je de adviseur of interim-manager die je wilt inschakelen. Haal je een inhoudelijke expert binnen, ga je met een gerenommeerd bureau in zee, kies je voor een bekende uit je netwerk? Hier mijn drie adviezen:

1: ga voor persoonlijke kwaliteit en contact

Staar je niet blind op de grote adviesbureaus. Zij sturen maar al te vaak hun ‘young professionals’ om het werk te doen. De ervaren partners blijven op de achtergrond. Het is de vraag of je dan het beste advies krijgt. Bij goed advies hoort namelijk een realistisch implementatieplan. En hoe meer ervaring iemand heeft, hoe realistischer die plannen worden. Overweeg daarom in zee te gaan met een ervaren interim-manager of adviseur. Iemand die zelf het werk doet. En waarmee je ook de onmisbare persoonlijke ‘klik’ kunt krijgen die nodig is voor succesvolle opvolging van de adviezen.

2: geef professionele ruimte

Loop niet in de valkuil door voor hem of haar heel precies een opdracht te formuleren. Een goede adviseur of interim-manager trekt zich namelijk niet zoveel aan van jouw initiële opdracht. Die neemt de tijd om zelf een goede analyse te maken en het onderliggende probleem boven water te halen. Een analyse waarmee de ‘echte’ opdracht duidelijk wordt. Gelijk een goede test of je de juiste adviseur of interim-manager hebt gekozen.

3: kies de kwalitatieve insteek

Ik heb het vaak gezien in organisaties: de werkelijkheid gereduceerd tot cijfers. En daar blijft het dan vaak bij, alleen kwantitatief dus. Genoeg slimme mensen voor te vinden. Veel lastiger – en waardevoller – is een kwalitatieve analyse van je afdeling of bedrijfsonderdeel. Dat gaat over contextanalyse, organisatieontwerp en -cultuur, veranderbereidheid, procesinrichting etc.

Mijn ervaring is dat duurzame verandering en verbetering pas ontstaat als je aan de slag gaat met de kwalitatieve kant van je organisatie. Haal dus een adviseur of interim-manager binnen die dat in kaart brengt en daar advies op geeft: processen, mensen en systemen en hoe dat met elkaar samenwerkt. Iemand die je organisatie induikt, die bij de koffieautomaat je mensen spreekt, die een paar keer meeluistert aan de telefoon etc. Lees in deze blog hoe je kwalitatieve analyse aanpakt.

In a nutshell

Als je gaat voor persoonlijke kwaliteit en contact, ruimte geeft aan de man of vrouw die je binnenhaalt en de kwalitatieve insteek kiest dan ben ik ervan overtuigd dat je een adviseur of interim-manager binnenhaalt die ‘het lek boven krijgt’ en jou en je organisatie structureel verder helpt.

Jaco Melse zet verandering om in resultaat